Participanten in de stichting Slag om de Schelde:

 • "For Freedom" Museum Ramskapelle/Knokke
 • "Canada-Poland" Museum Adegem
 • Oorlogsmuseum Ossendrecht
 • Comité Bevrijding Vlissingen
 • Stichting Steun Bevrijders Walcheren/Zeeland
 • Dijk-en oorlogsmuseum Het Polderhuis Westkapelle
 • Stichting Oorlogsmonument Breskens
 • Oorlogsmuseum "Gdynia" Axel
 • Stichting "Wings to Victory" Arnemuiden
 • Stichting "Vitality" Kapelle
 • Stichting IJzendijke bevrijd 
 • Battlefield Tours Zeeland
 • For Freedom Pipe & Drums 

Hieronder vind U verdere informatie over bovenstaande organisaties:

-"For Freedom" Museum Ramskapelle/Knokke;

Het "For Freedom" Museum brengt op een bruisende en realistische wijze de sombere tijden van de Tweede Wereldoorlog in beeld.  Geen enkele inwoner uit de Zwinstreek en West-Zeeuws-Vlaanderen bleef tussen 1940 en 1944 gespaard van repressie en ontbering.  Deze zwarte periode in onze geschiedenis vormt het hoofdthema van het museum. 

Het "For Freedom" Museum toont in zeer natuurgetrouwe diorama’s de verschillende facetten van de Tweede Wereldoorlog.  De bezoeker wordt ondergedompeld in de regionale geschiedenis van 10 mei 1940 tot 3 november 1944, de dag dat het kanongebulder in de Zwinvlakte eindelijk verstomde.

Het museum toont drie impressionante WO ll collecties. Patrick Tierssoone en Freddy Jones, twee oude schoolvrienden met een passie voor geschiedenis stellen hun unieke verzameling originele voertuigen en uniformen ter beschikking.

Bahaat, erkend vereniging van luchtvaartarcheologen is de derde partner met een indrukwekkende tentoonstelling van opgegraven vliegtuigrestanten.                                                                              

Link naar website: http://www.forfreedommuseum.be/

-"Canada-Poland" Museum;

Het "Canada War" Museum van de heer Gilbert Van Landschoot werd op 28 juni 1995 geopend door de Vertegenwoordiger van Zijne Majesteit de koning, en vele Belgische –en Canadese prominenten te Adegem - Maldegem. Dit private museum werd opgericht als gevolg van een belofte aan zijn vader die in 1987 getroffen werd door een hartaanval. Op zijn sterfbed onthulde hij de rol die hij tijdens de Tweede Wereldoorlog had gespeeld, iets waarover hij nooit gesproken had.
Hij vertelde hoe hij, helemaal alleen, zonder familie of vrienden erbij te betrekken, mensen verborgen had gehouden voor de nazi’s. Hij had zijn leven te danken aan de bevrijders. Zijn vader Maurits Van Landschoot vroeg aan zijn zoon Gilbert om ooit iets terug te doen als dankbaarheid aan de Canadezen. En hierbij de gedragscode van zijn vader te erven die luidde. Link naar website:

EENS HEBBEN DE CANADEZEN EN DE POLEN WAT VOOR MIJ GEDAAN,
DAAROM ZULT GIJ VROEG OF LAAT IETS VOOR HEN TERUGDOEN.                                                       

Link naar website: http://www.canadamuseum.be/

-Oorlogsmuseum Ossendrecht;

De verzameling die door de gepassioneerde verzamelaar en conservator Jan M. de Jonge, in meer dan 60 jaar bijeengebracht is, mag uniek in Nederland genoemd worden. Hij bestaat uit uniformen, onderscheidingen, zend- en radioapparatuur, wapens, gebruiksvoorwerpen, surrogaten, munitie, mijnen, handgranaten, optische apparatuur enz. Veel voorwerpen zijn van bijzondere en/of persoonlijke betekenis. Er zitten vaak aangrijpende verhalen achter die wij u graag vertellen. Men voelt tijdens de rondleiding de sterke betrokkenheid bij het oorlogsgebeuren.                              

Link naar website: http://oorlogsmuseumossendrecht.nl/home/

-Comité Bevrijding Vlissingen;

Geen eigen website.

-Stichting Steun Bevrijders Walcheren/Zeeland;

Geen eigen website.

-Dijk-en oorlogsmuseum Het Polderhuis Westkapelle;

Onderaan de stoere zeedijk in Westkapelle vindt u het Polderhuis. Een museum waar u wordt meegenomen in de roerige geschiedenis van Westkapelle en Walcheren. Uiteraard is er ook aandacht voor één van de meest aangrijpende periodes in de geschiedenis van het dijkdorp: de Tweede Wereldoorlog met de bombardementen op dijken in Walcheren in 1944, de inundatie die er op volgde, het dichten van de dijk en de wederopbouw van het dijkdorp.                                                     

Link naar website: http://www.polderhuiswestkapelle.nl/

-Stichting Oorlogsmonument Breskens;

In een poging terugtrekkende Duitse troepen de pas af te snijden, werd op 11 september 1944 door de geallieerden een luchtbombardement uitgevoerd op de haven van Breskens. Bij dat bombardement vielen 184 burgerslachtoffers. Dit is relatief meer dan in elke andere plaats in Nederland. Ter herinnering aan hen en aan alle 217 inwoners van Breskens die in de Tweede Wereldoorlog de dood vonden, is aan de Steenoven in Breskens een monument opgericht.

Een document met de namen van de gevallenen is in het monument gemetseld. De muurfragmenten, elk in de vorm van het cijfer 1, stellen de verwoesting van Breskens op 11 september 1944 voor. De scherven van de ruit zijn op de toenmalige plattegrond van Breskens gevallen en verbeelden de slachtoffers. Sommigen raken elkaar als behorend tot het zelfde gezin, vele anderen zijn alleen. Het monument, ontworpen door Johan Provoost werd onthuld op 11 september 1994.

Ieder jaar wordt op 11 september bij dit monument een herdenkingsplechtigheid georganiseerd.                                                                                                                                        

Geen eigen website.

-Oorlogsmuseum "Gdynia" Axel;

Het museum bewaart en beheert voorwerpen, documenten en verhalen over wat gebeurde in de Tweede Wereldoorlog in de regio Axel. Bijzondere aandacht is er voor de Bevrijding door de Eerste Poolse Pantserdivisie in september 1944, het logo van deze in 1947 opgeheven eenheid is door het museum geadopteerd, en wordt op deze wijze levend gehouden. De slag om Axel (16 tot 19 september) was de eerste overwinning in de Slag om de Schelde: het toegankelijk maken van de Haven van Antwerpen, van groot belang voor de eindoverwinning in Europa.                                      

Link naar website: http://www.oorlogsmuseumgdynia.nl/

Stichting "Wings to Victory";

Het museum over de luchtoorlog boven zuidwest Nederland. Het museum toont voorwerpen die gerelateerd zijn aan deze luchtoorlog. De uitgebreide "on line" database geeft een betrouwbaar beeld van de vele vliegtuigverliezen in de perioden 1939-1945. Verder uitgebreide aandacht aan de vliegeniers. "Wings to Victory" is verder actief met meerdere herdenkingen in en buiten Zeeland.                                                                                                                                                    

Link naar website: http://wingstovictory.nl/Wings_to_Victory

-Stichting "Vitality" Kapelle;

De nadruk van het museum ligt op de relatief onbekende Franse Slag die zich in de meidagen van 1940 in Zeeland heeft afgespeeld. De collectie leid je in chronologische volgorde door de oorlogsjaren heen. Het is een indrukwekkende belevenis voor jong en oud.                                           

Link naar website: http://www.oorlogsmuseumvitality.nl/

-Stichting Ijzendijke bevrijd;

Comite dat de bevrijding en de gevallen slachtoffers van Ijzendijke in nagedachtenis wil houden.

Link naar de facebook pagina: https://www.facebook.com/pg/Bevrijdingscomite-17-oktober-ijzendijke-1393288280954375/about/?ref=page_internal

[email protected] )

-Battlefield Tours Zeeland;

Battlefield Tours Zeeland is gespecialiseerd in het geven van rondleidingen over de bevrijding van West-Vlaanderen ( België ) en Zeeland in de Tweede Wereldoorlog.

Ik tour met mensen dus langs markante punten van Operation Switchback en Operation Infatuate.

Dit zijn linken naar de package tours:

https://www.battlefieldtours.nu/package/slag-om-schelde-operation-switchback/

https://www.battlefieldtours.nu/package/slag-om-schelde-operation-infatuate-i-en-ii-slag-om-sloedam/

Ook maak ik op verzoek Battlefield tours op maat. Meestal voor familieleden van veteranen die in de Slag om de Schelde hebben gevochten.

Ik sta als gids gekoppeld bij  Battlefield tours ( www.battlefieldtours.nu ) en Liberation route Europe.

https://www.battlefieldtours.nu/het-team/https://liberationroute.nl/the-netherlands/guides/jan-westhoeve

Op facebook ben ik Battlefield tours Zeeland.

-For Freedom Pipes & Drums

 

Nieuws:

 • 2019 grootse herdenking Slag om de Schelde 75 jaar na dato.
 • Als nieuwe leden verwelkomen we:                                          - Battlefield Tours Zeeland             - For Freedom Pipe & Drums      ( www. forfreedompipeband.be)